Blogi

Näytä nykyinen sisältö RSS-syötteenä

Blogi

Blogissa paneudutaan syvällisemmin sähköpyörien tekniikkaan ja valintaan liittyviin kysymyksiin. Blogissa tullaan myös jakamaan ajokokemuksia Suomen parhailta maisemareiteiltä sekä paljon muuta!


Julkaistu , julkaisija

Sähköpyöräilykö ei ole urheilua?

Yleisin kuulemani vastaväite maastopyöräilijöiltä, kun yritän ehdottaa heille sähköpyörää on: ”Se on huijausta.” tai ” Ei se ole urheilua.” Niin pyöräilyn kuin sähköpyöräilyn harrastajana, omasta kokemuksestani tiedän, että väite ei pidä paikkaansa. Tähän saakka on muiden vakuuttaminen sähköpyöräilyn rankkuudesta ollut haastavaa todellisten faktojen puuttuessa – onneksi nyt on joku senkin mitannut.

E-Mountainbike magazine testasi onko sähköpyöräily todella huijaamista vai ei. He käyttivät testireittinä kuljettajille tuttua reittiä, jolla oli nousua yhteensä 125 metriä ja pituutta 5,5 kilometriä. Testilenkin he jakoivat seitsemään eri osaan perustuen maastoon.

Reitin suoritti kaksi eritasoista pyöräilijää – toinen ammattilainen ja toinen pyöräilyn harrastaja. Molemmat ajoivat lenkin kolme kertaa niin tavallisella kuin sähköpyörälläkin. Ohjeistukseksi vauhdin suhteen oli annetta ajaa rennolla tahdilla, jolla ajaminen on perusvarmaa ja hauskaa. Molemmilta pyöräilijöiltä mitattiin sykettä, tehontuottoa, kadenssia ja nopeutta.

Testipyörinä toimivat Haibiken Xduro Nduro Pro 2016 malli, sekä Canyon SPectral Enduro pyörä. Molemmat pyörät varustettiin samanlaisilla renkailla – muutoin pyörien ominaisuuksia ei muutettu. Canyonin painoksi mitattiin 12,84 kg ja Haibiken 22,8 kg. Testissä Bosch moottorilla varustettua sähköpyörää käytettiin jatkuvasti Turbo teholla, jolloin avustus oli jopa 300 % riippuen vaihteesta ja kadenssista.

Tässä kohtaa varmaan sinäkin mietit päässäsi, että sähköpyöräilijä ei ikinä voisi urheilla yhtä kovin - suoraan lainatut tulokset E-Mountainbike magazine lehdestä.

 

Osuus 1. Asfaltti siirtymä

Matka: 240 m

Korkeusero: 0 m

Keskimääräinen nousi: 0 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -13 %

Tehontuotto: -38 %

Kadenssi: +16 %

Nopeus: +47 %

 

Kyllä, pyöräilijä veti pidemmän korren kuntoilun suhteen. Huomattavaa kuitenkin reilusti suurempi keskinopeus jo tasaisessa maastossa kiitos sähköpyörän vääntävän moottorin, joka vauhdittaa pyöräilijän matkaan nopeammin.

 

Osuus 2. (Asfalttia)

Matka: 350 m

Korkeusero: +33 m

Keskimääräinen nousi: 9,4 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -9 %

Tehontuotto: +4 %

Kadenssi: +22 %

Nopeus: +193 %

 

Sähköpyörä osoitti vahvuutensa nousuissa kun moottori innosti pyöräilijää polkemaan kovemmin ja nopeammin. Sähköpyöräilijä tuotti jopa muutaman watin enemmän energiaa samaan aikaan kun syke pysyi alempana ja nopeus lähes kolminkertaisena verrattuna perinteiseen pyörään. Vaikka kyseessä onkin asfaltoitu pätkä, antaa sähköpyörä vatsanpohjia kutittavan tunteen yliluonnollisista voimista.

 

Osuus 3. Ylämäki (polkua)

Matka: 550 m

Korkeusero: +68 m

Keskimääräinen nousi: 12,4 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -15 %

Tehontuotto: -29 %

Kadenssi: +39 %

Nopeus: +122 %

 

Tässä vaiheessa molempien pyöräilijöiden syke nousi reilusti ajettaessa tavallisella pyörällä kun taas sähköpyörällä syke säilyi lähes tasaisena koko matkan. Tavallinen pyörä veti kuitenkin kuntoilun suhteen jälleen pidemmän korren ja pidät minua jo varmaan hulluna kun väitän sähköpyöräilyn olevan edelleen rankkaa kuntoilua. Malta kuitenkin loppuun saakka.

 

Osuus 4. Tasaista

Matka: 1020 m

Korkeusero: +10 m

Keskimääräinen nousi: 1 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -19 %

Tehontuotto: -34 %

Kadenssi: +11 %

Nopeus: +41 %

 

Sähköpyörä häviää kuntoilun osalta jälleen – kulkien kuitenkin edelleen reilusti nopeammin. Sähköpyörällä tasaiset siirtymät sujuvat varsin kevyesti tehden niistä enemmänkin nautiskelua ja hauskanpitoa kuin hikistä treeniä. Jatketaan.

 

Osuus 5. Ylämäki (polkua)

Matka: 140 m

Korkeusero: +14 m

Keskimääräinen nousi: 10 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -23 %

Tehontuotto: -45 %

Kadenssi: -7 %

Nopeus: +92 %

 

Kevyessä ylämäessä ei sähköpyöräily ole edelleenkään kovaa kuntoilua, mutta avustuksen avulla tuntuu tällainen pätkä jo mukavalta tekniseltä polulta eikä niinkään puurtamiselta ylämäkeen. Tavallisellakin pyörällä varsin helposti poljettava ylämäki, ei kuitenkaan vielä hauskaa ajelua.

 

Osuus 6. Alamäki

Matka: 530 m

Korkeusero: -117 m

Keskimääräinen nousi: -22 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -17 %

Tehontuotto: - %

Kadenssi: - %

Nopeus: -5 %

 

Alamäessä eivät pyöräilijät paljoa kuluttaneet energiaa polkemiseen, joten tehontuottoa ei ole ilmoitettu. Kevyemmällä tavallisella polkupyörällä alamäki taittuu hieman nopeammin kuin sähköpyörällä. Sähköpyörä ohjautuu kuitenkin merkittävästi paremmin irtonaisella maalla kiitos alemman painopisteen ja korkeamman painon, joka liimaa pyörän paremmin maahan kiinni. Aloittelevalle kuljettajalle sähköpyörä tuntuu turvallisemmalta ja vakaammalta ajokilta jyrkissä mäissä ja juurakoissa. Painavan sähköpyörän ohjaus on kuitenkin huomattavasti raskaampaa, minkä jokainen joka on ajanut motocrossia varmasti ymmärtää. Painavan pyörän ohjaus vaatii enemmän energiaa ja ajaminen toimiikin koko kropan tehokkaana treeninä.

 

Osuus 7. Siirtymä (asfalttia)

Matka: 1690 m

Korkeusero: -8 m

Keskimääräinen nousi: -0,5 %

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -16 %

Tehontuotto: -37 %

Kadenssi: -6 %

Nopeus: +28 %

 

Sähköpyörä oli hieman nopeampi siirtymällä kun taas tavallinen pyörä kulutti edelleen enemmän energiaa.

Kuudella osuudella seitsemästä tavallinen pyörä kulutti enemmän energiaa eikä käsityksesi kuntoilusta ole varmaan vieläkään muuttunut. Avataan mittauksia hieman lisää ja kerätään keskiarvot kaikista osuuksista.

 

Keskiarvot

Matka: 4 520 m

Korkeusero: 125 m

Sähköpyörän aika: 14:29 min

Keskinopeus: 18,64 km/h

Tavallisen pyörän aika: 21:40 min

Keskinopeus: 12,64 km/h

Erot pyörien välillä

Sähköpyörä vs. maastopyörä

Syke: -11 %

Tehontuotto: -40 %

Kadenssi: +5 %

Nopeus: +33 %

 

Sähköpyöräilijä kulutti lenkillään 40 % vähemmän energiaa, mutta oli 33 % nopeampi. Siinä missä tavallisella pyörällä kiertää lenkin tunnissa vajaa kolme kertaa, kiertää sen sähköpyörällä yli neljä kertaa. Eli tunnissa käytetty energia on lähes yhtä suuri kuin tavallisella pyörällä kulkiessa. Mikä kuitenkin merkittävintä, sähköpyörällä hauskaa riittää huomattavasti enemmän ja alamäenkin kerkeää laskemaan neljään kertaan. Huomattavasti hauskempaa treeniä siis!

Kun testaajat ajoivat saman lenkin, mutta tällä kertaa nostivat vauhdin mukavuusalueensa ulkopuolelle huippuunsa, alkaa homma käydä vielä kiinnostavammaksi. Tällä kierroksella kuljettajien tehontuotto sähköpyörällä oli 45-101 % enemmän verrattuna mukavuusalueella ajamiseen, mikä nosti tehontuoton jopa 55 % korkeammaksi verrattuna tavalliseen pyörään. Erityisesti ylämäissä tehontuotto oli sähköpyörän eduksi, mikä saattaa kuulostaa alkuun oudolta. Luotto sähköpyörän avustukseen antaa kuitenkin kuljettajan käyttää enemmän energiaansa ylämäissä, jolloin myös syke nousee korkeammaksi sähköpyörällä.

Maastopyöräilyä vakavissaan harrastaville voi sähköpyörä toimia hyvänä peruskunnon kohottaja, sillä sähköpyörälle senkin ajan jonka normaalisti käyttäisi maantiellä, voi käyttää poluilla. Hupi pyöräilijälle on sähköpyörä vähintään yhtä hyvä kuntoiluväline kuin tavallinenkin – tosin sähköpyörällä polulle tekee mieli lähteä joka päivä.

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Miksi sähköpyöräily tulee mullistamaan liikenteen tulevaisuudessa?

Nopeuttaan kasvattavan lumivyöryn lailla ovat sähköpyörät viimeisen kymmenen vuoden aikana myllänneet perinteisen pyöräilyn maailmaa. Kutsutpa sitä vallankumoukseksi, kehitykseksi tai miksi tahansa, ovat sähköpyörät viimeisin ja ympäristöystävällisin henkilökuljetuksen muoto.

Maailman fossiilisten polttoaineiden varannot ovat rajalliset ja ne tulevat jossain vaiheessa loppumaan. Mikset siis tekisi osaasi jo nyt ja auttaisi vähentämään niiden kulutusta. Ympäristö ei olisi ainoa joka kiittäisi sinua päätöksestäsi vaan myös terveytesi ja lompakkosi.

Sähköpyörät ovat henkilölkuljetuksen tulevaisuusTekstiruutu: Brittiläinen ”sähköpyöräturistit” ryhmä yrittää toimillaan osoittaa nykyaikaisten sähköpyörien teknologian edut. Heidän viimeisimmällä reissulla kaksi pyöräilijää polkivat 17 000 km 220 päivässä sähköpyörillä. Nykypäivän sähköpyörät ovatkin luotettava kuljetusmuoto, joka on valmis muuttamaan radikaalisti liikennettä jonka tunnemme. Viimeaikainen kehityksen ansiosta mm. akkuteknologiassa, sähkömoottoreissa ja pyörien suunnittelussa  

Sähköpyörät ovat henkilökuljetuksen tulevaisuus

 

 

Brittiläinen ”sähköpyöräturistit” ryhmä yrittää toimillaan osoittaa nykyaikaisten sähköpyörien teknologian edut. Heidän viimeisimmällä reissulla kaksi pyöräilijää polkivat 17 000 km 220 päivässä sähköpyörillään. Nykypäivän sähköpyörät ovatkin luotettava kuljetusmuoto, joka on valmis muuttamaan radikaalisti liikennettä jonka tunnemme. Viimeaikainen kehityksen ansiosta mm. akkuteknologiassa, sähkömoottoreissa ja pyörien suunnittelussa kevyemmiksi, ei ole enää kysymys siitä tuleeko yleisö hyväksymään sähköpyörät, vaan ennemminkin siitä kuinka suureksi teollisuus tulee kasvamaan. Jos mukaan heittää ilmeiset edut ympäristölle kun sähköpyöriä käyttää sadat tuhannet ihmiset, on selvää että sähköpyörät tulevat olemaan osa tulevaisuutta.

 

Liity mukaan vallankumoukseen. Treenaa ja pidä samalla hauskaa!

Liity mukaan vallankumoukseen. Treenaa ja pidä samalla hauskaa!

 

Sähköpyörien räjähdysmäinen kasvu

 

Niin Euroopassa, Amerikassa kuin Aasiassakin on sähköpyörä ilmiö käynnistymässä kovalla vauhdilla. Kiinassa myydään jo nyt vuosittain 28 miljoonaa sähköpyörää. Loppujenlopuksi sähköpyörillä on kaikki mitä vaaditaan – ne ovat halpoja ylläpitää ja käyttää, eivät saastuta, ovat edullisia autoihin verrattuna ja ennen kaikkea, todella hauskoja ajaa – joten miksei myynti kukoistaisi? Itseasiassa, jos otetaan huomioon tämänhetkinen myynnin kasvu, maailmanlaajuisten sähköpyörä markkinoiden odotetaan rikkovan 11 miljardin euron rajan vuoteen 2020 mennessä. Suomessakin kasvun voi odottaa nousevan 10 % kaikista myydyistä pyöristä.

Tekstiruutu: Sähköpyörät ovat henkilökuljetuksen tulevaisuus

Joka tapauksessa, vaikka otetaan huomioon pyörien vaikutus ympäristöön, sekä teknologian kehittyminen, mikä saattaa voittaa puolelleen pienen osan pyörän ostajista, suurin syy sähköpyörän ostoon on se, että ne ovat pirun hauskoja ajaa! Harva sähköpyörän omistanut pyöräilijä palaa enää takaisin tavalliseen polkupyörään - koeajoiltakin jokainen palaa takaisin hymy naamalla.

Sähkömoottorin joka silittää pahimmat mäet ja vastatuulet tuo pyöräilyyn takaisin lapsenomaisen ilon ja hauskuuden. Useimmat meistä eivät ajaisi pyöräänsä läheskään niin paljon ilman avustavaa moottoria, mikä puolestaan kasvattaa sähköpyörän terveysvaikutukset jopa tavallista pyörää suuremmiksi - toisin kuin yleisesti ajatellaan. Sähköpyörät eivät ole enää vain iäkkäämpien ihmisten kulkuvälineitä vaan ne ovat yleistymässä myös maastopyöräilyä harrastavien keskuudessa ja nuorten kulkuvälineenä.

 

 

 

Kevät on tulossa ja asfaltti alkaa hiljalleen näkyä lumipeitteen alta. Tartu siis haasteeseen - jätä autosi kotiin ja hyppää sähköpyörän selkään. Takaan että sinulla on hauskaa!

Lue koko viesti
Julkaistu , julkaisija

Miten valitset itsellesi sopivan sähköpyörän

Miksi sähköpyörä :

Sähköavusteinen polkupyörä on kätevin ja nopein ajoneuvo taajama-alueella. Keskinopeus nousee tavallisen pyörän 17 km/h vauhdista 24 km/h asti. Lisäksi pyöräilyreitit ovat usein paljon lyhyempiä kuin autojen käyttämät väylät. Sähköpyöräilijä ei myöskään ole sidottu julkisen liikenteen aikatauluihin ja maksuihin. Surkeat ajokelit ovat enimmäkseen pyöräilijän varusteista ja asenteista johtuvia, kuin varsinaisia rajoitteita.  Ahkerimmilla sähköpyöräilijöillä vain muutama äärimmäinen pakkaspäivä tai super liukkaat kelit tekevät katkon ajamiseen. Toisaalta, tuleepahan silloin taas muistutettua itselleen miten epämukavaa on jäätyneiden auton lasien raappaaminen tai julkiseen liikenteeseen ahtautuminen.

Sähköpyörän osto innostaa ajamaan enemmän ja lähtemään useammin pycörällä liikkeelle. Tutkitusti pyöräilymäärä tuplaantuu sähköpyörään siirryttäessä ja ajotyylistä riippuen kuntoilua tulee tehtyä jopa yhtä paljon kuin vanhalla pyörällä – nyt se vaan on niin kivaa!

Sähköpyöräily on 25 kertaa energiatehokkaampaa kuin sähköautoilu ja ekologisesti aivan omaa luokkaansa verrattuna polttomoottoreihin. Kakkosautosta luopuminen edes osaksi vuotta säästää pyörän hinnan nopeasti takaisin ja auton vaihtoon verrattuna rahalle saa oikeasti vastinetta.

Kangasalan kokeilupyörästä voit lukea lisää aitoja käyttäjien kommentteja ilman kaupallista hapatusta : http://kokeilupyora.fi/

 

Valintakriteerit :

Sähköpyörän valinnassa kaksi tärkeintä seikkaa ovat pyörän käyttötarkoitus ja sen ostoon käytettävä rahasumma.

Käyttötarkoituksia on tietysti yhtä monia kuin on pyöräilijöitäkin, mutta erittelemällä eri osa-alueita, voi saada itselleen paremmat perustelut sijoittaa pyörään rahaa ja sen valintaan aikaa.

 

Työmatkasähköpyöräilijät ovat tänään suurin käyttäjäryhmä. He hakevat pyörältään tyylikästä ulkonäköä, varmaa toimivuutta, hyviä tavaran kuljetusmahdollisuuksia, sekä pitkää kantamaa yhdellä latauksella. Sujuvasti toimiva avustusjärjestelmä ja hyvälaatuiset pyörän osat ovat heille itsestäänselvyys. He ovat myös halukkaita satsaamaan pyörän huoltoon ja varusteisiin. Laturi kummassakin päässä työmatkaa on hyvä idea.

Citysähköpyöräilijä haluaa useimmin hyvin pystyn ajoasennon ja jalkajarrun pyöräänsä, sekä helpot napavaihteet. Poljinvoiman tunnistus sähköavustuksen ohjausperiaatteena on heille käyttökelpoisin ja miellyttävin ratkaisu. Pyörän käyttö rajoittuu usein muutaman kilometrin matkaan ja on vähän satunnaista. Tällöin ajamisen vaivattomuus ja toimintojen loogisuus painottuu, eikä pitkää kantamaa välttämättä tarvita.

Maastosähköpyöräilijä haluaa usein todella näyttävän näköisen ajokin, parasta laatua olevat jarrut, vaihteet ja muut osat pyöräänsä. Moottorin tulee vastata erittäin nopeasti polkemiseen. Tuntuma pitää olla kevyt ja pyörä hyvin ohjattava sekä ylä- että alamäessä. Renkaat ovat huomattavan leveitä ja niiden rullaavuus on painottunut tunnokkaaseen ajoon kivisessä ja kannokkoisessa maastossa. Kantama ei maastosähköpyöräilyssä ole kriittinen ominaisuus, mutta käyttäjät sanovat sen olevan mukavaa kun voi luottaa sähkön kotiin palauttavaan voimaan – eli ei tarvise säästää omia voimiansa paluumatkalle.

 

Pyöriä ja ominaisuuksia on tietysti paljon , eikä halvalla voi saada hyvää. Sähköpyörän suurempi paino ja keskinopeus sekä usein toistuva käyttö tekevät hiukan suuremman investoinnin usein järkeväksi.

Kantaman arviointiin esim Boschilla on oma ”valintakoneensa”, joka antaa ainakin teoreettisen vastauksen. Kantamaan tosin vaikuttaa niin suuri määrä asioita, että ”oikeaa” vastausta ei ole olemassa.

Kannattaa silti kokeilla: http://www.bosch-ebike.de/en/service/reichweiten_assistent/reichweiten_assistent.html

 

Sähköpyörän osien merkitys :

Sähköavusteisen polkupyörän osat joutuvat kovemmalle rasitukselle kuin tavallisen pyörän. Ei ole järkeä yhdistää melkein tuhat euroa maksavaa sähköjärjestelmää huonoon pyörän runkoon ja huonoihin komponentteihin. Sellainen yhdistelmä ei vain toimi. Jarrut ovat liian tehottomat, vaihteet eivät kestä ja runko ei ole tarpeeksi jäykkä. Samoin pyörien sähköistämisessä pitää muistaa, että vain uudehkot, muutaman vuoden vanhat pyörät ovat järkeviä muunnoksen kohteita. Usein käyttäjä kiintyy omaan vanhaan ja huonokuntoiseen pyöräänsä liikaa ja ei tohdi jättää sitä kierrätykseen tai tyylikkäästi eläkkeelle siirtyessään sähköpyörien iloiseen maailmaan.

 

 

 

Akku :

Koko sähköpyörän sielu ja ydin on laadukas litiumioniakku. Valitse sähköpyörä, jonka myyjä pystyy tarkkaan kertomaan kuka on valmistanut akun kennot. Eli nimet Samsung, Sony ja Panasonic kuulostavat tässä kohtaa hyviltä.  Jos myyjä ei tiedä kennon valmistajaa, niin silloin voi epäillä että kyseessä on esim. Kiinassa autotalliluokan pajassa tehty samannäköinen kopio, jonka hinta on hiukan halvempi, mutta ominaisuudet ovat täysin arvausten varassa. Luotettavuus on takuulla huono. Niitä pitää ostaa useampia, niin hyvällä tuurilla joku saattaa vielä vuoden tai kahden päästä jopa toimia.

Oikeasti laadukkaiden kennojen valmistus on erittäin vaativa prosessi. Siinä tarvitaan yli 40 eri työvaihetta ja kalliit puhdastilat , jonka ilma on erittäin hyvin puhdistettu ja kuivattu. Esim kennojen loppukokoonpano, ennen niiden sulkemista, tapahtuu vielä puhdastilan sisälläkin erillisessä suljetussa linjastossa. Kunnollisen kennon sisällä saa olla vain alle prosentin verran suhteellista kosteutta ja mieluummin ei yhtään, sillä jokainen vesimolekyyli mikä jää kennon sisään, vanhentaa litiumakkua.  

K.o. linjastossa työntekijöillä on vain kädet kumihanskojen sisällä suojattuna työpisteessä ja hän katselee työtään ikkunan läpi. Sisällä oleva ilman on todella kuivaa. Ilma on jopa niin kuivaa, että ihminen ei voisi sitä hengittää ilman keuhkovaurioita. Kokoonpanon viimeisenä vaiheena akkukennon alumiinipussukkaan tehdään tyhjiö ja sieltä imetään kaikki ilma pois, tuote testataan, varataan siihen energiaa ja lähetetään akkupaketin kokoajalle.

Akkupaketti kootaan koteloonsa ja siihen yhdistetään akun suoja- ja latauselektroniikka, ns. BMS piiri. Nämä ohjelmoidaan tietynlaiseen akun käyttö- ja latausprofiiliin sopiviksi. Mm. tästä syistä litiumakkua ei voi luotettavasti kennottaa uudelleen, ellei todella ole tietoinen sen kaikista ominaisuuksista. Jopa samanmerkkiset kennot samalla tuotenumerolla ovat hyvin erilaisia keskenään, riippuen siitä mihin käyttöön ne on alunperin suunniteltu. Muutenkin akkujen kanssa työskennellessä on oltava hyvin tarkkana. Joka liike on suunniteltava etukäteen ja lipsahduksia ei voi sattua – muuten jopa satojen amperien hetkellinen virta on mahdollinen.

Hyvä akun turvallisuudesta huolehtivat BMS piiri mittaa jokaisen yksittäisen kennon jännitettä ja lämpötilaa. Pienikin, jopa 1% luokkaa oleva ylilataus pilaa litiumakun heti. Sen jälkeen akku muuttuu myös erittäin epävakaaksi, joten ei missään tapauksessa kannata tehdä muutostöitä akkuun tai laturiin, ellei satu olemaan asiantuntija. Myös alipurku on estettävä ja niinpä suojapiiri pudottaa jännitteen pois kun akun varaus laskee. Lämpötilan mittaus varmistaa, että akkupaketti ei muutu epävakaaksi ja kaikkien kennojen lataus toimii hyvin. Suojapiiri myös oppii ensimmäisten latauskertojen aikana tasaamaan akun eri kennojen väliset erot, joten koko paketin kapasiteetti saadaan irti vasta parin lataus/purkusyklin jälkeen.

Litiumakkujen ihmeellisestä maailmasta voi lukea lisää vaikka battery academystä : http://batteryuniversity.com/

Ainoa oikea virhe minkä sähköpyöräilijä voi akun kanssa tehdä on se, että päästää alipurkauksen etenemään liian syvälle. Syvä alipurkaus tuhoaa kennot kemiallisesti, eivätkä ne enää toivu. Pahin virhe on syksyllä ajokauden päättyessä ensin ajaa akku aivan tyhjäksi ja sitten jättää se pyörään kiinni lataamatta koko talveksi tai peräti vuodeksi. Litiumakun itsepurkaus on vain noin 3% luokkaa kuukaudessa, joten se ei itse purkaannu kovin pian, mutta pyörän elektroniikka pitää pientä herätejännitettä käyttöpanelissa päällä ja tämä voi kuluttaa akkua jo yhdessä kuukaudessa. Käytännössä sitä hienoa sähköpyörää kannattaa joko käyttää koko ajan tai  ainakin käydä moikkaamassa kerran kuussa. Pieni, vaikka 15 minuutin lataus ei silloin ole pahitteeksi. Paras säilytyksen aikainen varaustila ei ole täynnä, vaan noin 60 % tasossa. Akku tulee vähän ”ähkyksi” jos se on koko ajan ihan täynnä ja se vanhenee aavistuksen verran nopeammin.

 

 

Poljinvoiman tunnistus ja moottorin säätö :  

Laadukkaan sähköpyörän tunnistaa siitä, että se toimii kuten polkupyörä. Se ei siis tarvitse diplomitutkintoa ajamista varten, eikä sitä tarvitse sammuttaa virtakytkimestä liikennevaloissa. Laadukas pyörä ei ryntäile eikä lepsuile. Se on luotettava kumppani ja moottori lähtee käyntiin heti kun polkeminen alkaa ja lopettaa välittömästi kun poljenta loppuu. Siinä ei ole viiveitä eikä hyppyjä.

Hyvin tehdyn säätöjärjestelmän takana on aina kehittynyt polkimien voimaa mittaava järjestelmä. Järjestelmä mittaa itse asiassa voimansiirtoon kohdistuvaa vääntömomenttia. Aivan samoin kuin tavallisessa polkupyörässä, kun haluaa kiihdyttää, poljetaan polkimia lujempaa. Vastaavasti ajaja keventää polkimien vääntämistä kun siirtyy tasaiselle tai alamäkeen. Fiksu sähköjärjestelmä toimii kuin ajatus, siitä ei tarvise erikseen huolehtia vaan se toimii automaattisesti koko ajan oikein nollan ja sadan prosentin avustustason välillä. Samalla säästetään energiaa. Halvoilla osilla, eli vain polkimien pyörittämistä tunnistavalla kiekoilla tehdyt pyörät pyörittävät moottoria koko ajan kun polkimet liikkuvat, riippumatta polkimien vääntömomentista, myös alamäessä ja tasaisella. Halvat pyörät käyttävät moottoria vain 0% tai 100% teholla eli avustus on joko täysillä päällä tai ei ollenkaan. Ne kuluttavat jopa tuplasti enemmän energiaa verrattuna poljinvoiman tunnistuksella varustettuihin pyöriin.

 

Kantama :

Sähköavusteiselle polkupyörällä pääsee ajamaan noin 50 – 70 kilometriä yhdellä latauksella. Ajomatka vaihtelee paljon riippuen

-          sähköjärjestelmän laadusta

-          moottorin hyötysuhteesta

-          poljinvoiman tunnistuksen laadusta

-          oman polkemisen profiilista vrt. laiska ja vauhdikas pyörälijä

-          olosuhteista, eli painosta, tien korkeusprofiilista, pinnan laadusta

-          renkaiden vierintävastuksesta ja käytettävästä alustasta (esim asfaltti / hiekka)

-          lämpötilasta

Edellä mainittu 50 – 70 kilometriä per lataus on suuren käyttäjäkunnan keskimääräinen arvo noin 9 Ah / 36 V (324Wh) akulla varustetulla citypyörällä kesäkelillä käytännön tilanteissa suomessa. Tarkkaa arvoa on mahdoton antaa, mutta noin 40 – 45 kilometriä on pienin koskaan kuultu arvo, jota enempää moottorin tehoa on vaikea saada irti. Asialle ei ole kansainvälistä standardia tai muutakaan vakioitua mittausmenetelmää, joten tarkkaa arvoa ei voi antaa. Pyörävalmistajat ilmoittavat aina jonkun optimistisen arvon, jonka he ovat saaneet toteutumaan. Mutta tällöin esim 130 km ajomatkat ovat höyhenkeveän ajajan tekemiä tasaisella, kovalla pinnalla ja hyvissä olosuhteissa.

Monet pyörät sisältävät nykyään ajotietokoneen, joka näyttää tietoa keskikulutuksesta ja akun jäljellä olevasta varauksesta – siis valistuneen arvion jäljellä olevasta ajomatkasta. Se tosin pienenee sitä mukaa, kun ajaminen edistyy, joten varoitus tulee ainakin riittävän ajoissa. Toisaalta hyvät sähköpyörät ovat herkästi rullaavia, eikä niiden moottori tai muut osat jarruta etenemistä ilman sähköä, joten polkemallakin pääsee kotiin... Toki akun loppuminen harmittaa kun on tottunut keveään menoon. Eli käyrä nousee varmasti, mutta niinpä nousee kuntokin siinä samalla. Toisaalta tilanteen voi kääntää voitolliseksi jos on ottanut laturin reppuun, sillä jo lyhyt, esim puolen tunnin lataus ja pienimmän avustustehon käyttö auttavat paljon... ja onhan siinä hyvä syy jäädä kaverille kylään tai kahville hiukan pidemmäksi aikaa.

Lue koko viesti